Close

Naujausi straipsniai

Verslo dovanos įpakavimas – kaip išvengti didelės kainos?
Vis daugiau įmonių supranta verslo dovanų svarbą ir skiria vis didesnius biudžetus įvairiai reklaminei atributikai....
įkelta May 7, 2019 | autorius Mano reklama
Naujos kartos USB atmintinės
„Cryptex“ usb laikmenos itin kokybiškos ir patvarios, išskirtinio dizaino, kuris yra senovinis ir šiuolaikiškas tuo...
įkelta Mar 13, 2019 | autorius Mano reklama
Naujos kartos reklaminiai termo puodeliai
„Golchi“ - universaliausias ir pritaikomiausias pasaulyje termo puodelis ir pirmasis vakuminis izoliuotas butelis,...
įkelta Mar 11, 2019 | autorius Mano Reklama

5 būdai nustatyti internetinės svetainės patikimumą

Įkelta: Jan 15, 2019 | Autorius: Mano Reklama

Yra daugybė priemonių ir būdų nustatyti ar jūsų lankoma svetainė, elektroninė parduotuvė, tinklaraštis ar elektroninis katalogas yra nesuklastoti. Šiomis dienomis internetas pilnas tinklalapių, kurie yra apgaulingi ir siekiantys išvilioti iš jūsų pinigus ar gauti jūsų asmeninius duomenis. Sunku ir liūdna pripažinti, bet kiekvienas pastebi kokia sparti interneto evoliucija ir kiek nusikaltimų susijusių su virtualia erdve vykstą šių dienų pasaulyje.

5 pagrindiniai dalykai į kuriuos turėtumėte atkreipti dėmesnį norint apsisaugoti nuo sukčių pinklių paspęstų internetinėje erdvėje:

5 būdai nustatyti internetinės svetainės patikimumą

1. Atkreipkite dėmesį į URL nuorodą (esant bet kokiame puslapyje jūsų naršyklės viršuje įvesties laukelyje svetainės adresas, dar kitaip vadinama URL nuoroda).
Daugelis žmonių visai nekreipia dėmesio į jų naršyklės svetainės adreso laukelį. Tai didelė klaida! Svetainės adreso laukas suteikia daug svarbios informacijos apie tai kur jūs esate ir kaip saugi ši vieta. Todėl atidarę naują puslapį įpraskite visada pasižiūrėti į jo adreso lauką. 

Adreso laukelio struktūra:

internetinės svetainės nuorodos struktūra

Viršuje pateiktame paveikslėlyje matome iš ko susideda pilna internetinė nuoroda: protokolo http ar https (hypertext transfer protocol arba hypertext transfer protocol secure comunication), www ar bet koks kitas žodis einantis po protokolo yra nuorodos prieždėlis dar kitaip vadinamas subdomenu, jis yra neprivalomas, jo gali nebūti ir po protokolo gali iškart eiti svetainės vardas. Visada patikrinkite ar jūsų norima paieška atitinka bent kiek nors svetainės pavadinimą. Pavadinimo galūnė dažniausiai pasako ar tai organizacijos, korporacijos puslapis, arba iš kokios šalies svetainė, tiesiog ISO kodas, lietuvos LT www.gogole.lt, latvijos LV www.google.lv.... Ir paskutinė adreso dalis parodo kokiame mes svetainės faile esame, jeigu tai index, kaip šiame pavyzdyje tai esame pagrindiniame dar kitaip vadiname namų (home) puslapyje. 

Pažiūrėkime pavyzdį:



   

Atkreipę dėmesį į nuorodą, iškart pastebėsime jog tai didžiulis pavojus, nėra mūsų pagrindinių aptartų internetinio adreso dalių, nors puslapio turinys yra labai panašus prie Paypal sistemos prisijungimo puslapį, tačiau suvedus jūsų duomenis į tokį apgaulės puslapį galite stipriai nukentėti...

2. Grįžtame dar prie labai svarbios internetinio adreso dalies, kurią jau paminėjome, bet plačiau neišnagrinėjome tai protokolas HTTP (Hypertext transfer protocol) Interaktyvaus teksto perdavimo protokolas. Internetas buvo sukurtas keistis informacija, siųsti, dalintis tekstine informacija, visa komercija internete buvo uždrausta. Į visas HTTP internetines komunikacijas galima nesunkiai įsiterpti manipuliuoti, pakeisti adresatų vardus ir esminę perduodamą informaciją, todėl jokia komercija negalėtų vykti tokioje "hypertekstinėje" aplinkoje. Įsivaizduokite pervedate Jonui pinigus už nusipirktą daiktą, bet internetinis sukčius įsilaužęs į jūsų duomenų pasikeitimą,  pakeičia Jono sąskaitos numerį į sąvajį. 

Apsisaugoti nuo tokių atvejų buvo sukurta koduotė SSL (Secure Sockets Layer ), kuri tinklalapio ir vartotojo duomenis užkoduoja, ir įsilaužėliui daug sunkiau arba visai neįmanoma pakeisti ar gauti norimos informacijos. 


http protokolas  

Taigi sukurtą koduotę pridėkime prie hypertext transfer protocol ir gausime secure hypertext transfer protocol: HTTP + SSL = HTTPS.

http vs https

3. Patikrinti svetainės sertifikato informaciją. Tai galite padaryti paspaudę pelės mygtuku ant spynos ženkliuko jūsų naršyklėje prie internetinio svetainės adreso.  Ten rasite visą detalią informaciją apie svetainės saugumą, kada sukurta, kokiame serveryje yra patalpinta svetainė ir t.t.

4. Atkreipkite dėmesį ar internetinėje svetainėje yra patikimumo ženklai, jie yra mokami, jų negali naudoti kas tik nori, todėl tik atitinkančius visus saugumo reikalavimus ir išsipirkę saugumo sertifikatus svetainės kūrėjai gali įsikelti patikimumo ženklus į savo svetainę.

patikimumo ženklai

5. Mūsų visų mylimas ir gerbiams GOOGLE, kuris mums taip pat padeta apsisaugoti nuo internetinių sukčių. Google kovoja prieš neteisėtą ir nelegalią veiklą internete todėl jeigu pamatėte kažką keisto, neteisėto įtartino ar norite patikriniti ar jūsų lankoma svetainė yra tikrai saugi, tai galite padaryti GOOGLE SAUGUMO PUSLAPLYJE https://transparencyreport.google.com/safe-browsing/search ir jums pateiks visą detalią informaciją apie jūsų lankomą svetainę. 

 

Close